Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Wat is Catfishing?

Wat is Catfishing?

Catfishing is als iemand zich voordoet als iemand anders online. Deze persoon, ook wel de ‘catfish’ genoemd, zal fake foto’s gebruiken en soms zelfs een helemaal andere persoonlijkheid aannemen om vrienden of romantische partners te vinden, om lastig te vallen, te scammen, op te lichten of zelfs wraak op te nemen.

Het ergste is dat catfishen een grote trend geworden is omdat het onmiddellijk iemands emoties raakt. Een catfish zal lieve woordjes gebruiken of diepe liefde uiten voor de persoon die ze catfishen, waardoor ze zich nodig, geapprecieerd en gewild voelen.

Niet alleen dat, maar mensen zijn op zoek naar sociale verbinding. Verbinding heeft een groot aantal positieve voordelen, zoals het aangeven aan je hersenen dat ze je feel-good hormonen zoals oxytocine moeten loslaten.

Daarom zijn het vaak eenzame mensen en/of weduwnaars, of diegenen die bindingsangst hebben die gevoeliger zijn om gecatfisht te worden.

Waar komt de term ‘catfish’ vandaan?

Wel, een documentaire uit 2010 genaamd Catfish ging over een jonge man die romantisch bedrogen werd door een vrouw die een fake Facebook profiel had aangemaakt.

De term ‘catfish’ werd in deze documentaire gebruikt om een vals persoon te beschrijven, aangezien het een oud verhaal is dat vissers meervallen (catfish in het Engels) bij kabeljauw bewaarden aangezien de eerste de tweede alert en actief hielden en ze beter deden smaken.

Op die manier is een catfish iemand die anderen verleidt en zich aantrekkelijker, succesvoller of interessanter voordoet – zoals de kabeljauw die bij de meerval zwemt.

Wat zijn de tekenen van catfishen?

Er zijn enkele rode vlaggen die je kunnen helpen om een catfish online te identificeren. Het belangrijkste is dat je je intuïtie moet vertrouwen en moet onthouden dat als iemand te goed om waar te zijn lijkt, ze dat meestal ook zijn.

  1. Een catfish vermijdt het om zijn gezicht te tonen

Als je een tijdje online met iemand praat maar ze weigeren om te videobellen of gewoon te bellen met jou, kunnen ze een catfish zijn. Vaak zal een catfish uitgebreide excuses geven met redenen waarom ze niet kunnen videobellen met jou. Sommigen daarvan zijn dat hun camera kapot is of dat ze gewoon verlegen zijn.

  1. Een catfish heeft sociale media die nog vrij nieuw zijn

Een catfish (of eerder, een ‘goede’ catfish) zal weten dat online aanwezigheid alles is. Dus voor ze mensen online beginnen misleiden, zullen ze verschillende sociale media-accounts maken die allemaal overeenstemmen met de persoonlijkheid die ze aangenomen hebben. Als je daarom praat met iemand en veel van hun sociale mediapagina’s vrij nieuw zijn, kan dat een rode vlag zijn.

  1. Een catfish heeft meestal niet veel online vrienden

Zoals we hiervoor gezegd hebben, zal een catfish een aantal sociale media-accounts maken die overeenstemmen met hun catfish persoonlijkheid. Maar omdat deze persoon niet echt is, hebben ze vaak niet veel vrienden of volgers op hun accounts.

  1. Een catfish gebruikt Meestal de “love bombing” techniek

Love bombing is een vorm van emotionele manipulatie waar een persoon de andere erg vroeg in de relatie “bombardeert” met extreem veel affectie, vleierij, cadeaus en lof. Dit wordt gedaan om de aandacht van iemand anders voor zich te krijgen en in de hoop om controle te krijgen.

  1. Een catfish stuurt Meestal veel berichten

Veel mensen die catfishen proberen de relatie te versnellen door continue berichten te sturen naar hun slachtoffer. Ze zullen hen overstelpen met lieve woordjes en “love bombing”, terwijl ze hun best doen om de aandacht te krijgen en hopelijk zo snel mogelijk naar “het volgende niveau” te gaan.

  1. Een catfish kan je onder druk zetten om persoonlijke informatie te delen

Niet alle cadeaus willen anderen geld aftroggelen. Sommige cadeaus zijn enkel op zoek naar gezelschap of romantische interesse. Als catfishen toch over scammen gaat, zal de persoon je veel persoonlijke vragen stellen over jezelf terwijl ze weinig over zichzelf vertellen.

  1. Een catfish vertelt vaak een uitgebreid verhaal over waarom ze je daar niet kunnen ontmoeten

Net zoals veel cadeaus liegen over waarom ze niet kunnen videobellen met jou, zullen ze ook met uitgebreide verhalen komen over waarom ze je niet in het echte leven kunnen ontmoeten. Ze kunnen zeggen dat een familielid in het ziekenhuis ligt, dat hun auto kapot is of dat ze opeens ziek geworden zijn.

  1. Een catfish vertelt je meestal over een grote crisis in hun leven

Een catfish die je geld wil aftroggelen zal je vertellen over een grote crisis in hun leven – een crisis waarbij ze jouw hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld, zoals hierboven vermeld, hun familielid ligt in het ziekenhuis en ze hebben financiële hulp nodig om de ziekenhuisfactuur te betalen. Onthoud dat dit de fase is waarin vele slachtoffers verblind zijn door “liefde” omdat ze love bombing hebben ervaren, waardoor ze gemakkelijker voor dit soort verhalen vallen.

  1. Een catfish kan je, uiteindelijk, om geld vragen

Wat de reden ook is, als iemand die je nog nooit ontmoet hebt in persoon je vraagt naar een som geld, veel of weinig, dit is een grote rode vlag. En zoals hiervoor vermeld, komt deze wanhopige vraag naar geld vaak met een verhaal over dat ze in moeilijkheden zitten.

  1. Een catfish kan proberen om privéinformatie, afbeeldingen of video’s te verkrijgen zodat ze die kunnen gebruiken om je later te chanteren

Chantage is wanneer iemand geld (of een ander voordeel) vraagt van iemand in ruil voor het niet vrijgeven van compromitterende en/of beschadigende informatie of afbeeldingen van hen. Een catfish kan je vertrouwen winnen, je laten geloven dat jullie in een “relatie” zijn, en je dan vragen naar intieme informatie of media. Dit maakt het uitzonderlijk gemakkelijk voor hen om je te chanteren om geld te krijgen.

Vaak denken we dat het enkel naïeve of “domme” mensen zijn die voor een catfish vallen. Eigenlijk komt het neer om de emotionele grip dat deze scammers op ons hebben.

Als we overspoeld worden door feel-good hormonen, gevoelens van dichtheid en verbondenheid, is het moeilijk om te zien wat er echt aan de hand is.

Het komt erop neer dat iedereen zijn voordeel kan halen uit extra voorzichtig zijn als we online surfen of online daten omdat catfishing echt iedereen kan overkomen.

Inspiratie nodig? Zoek niet verder!

Sextoys Voor Vrouwen
Sextoys Voor Mannen
Sextoys Voor Koppels
Lingerie
Vorig artikel Wat Voor Vibrator Moet Ik Kopen?
Volgend artikel Oorzaken van Clitorispijn en Wat Je Eraan Kan Doen