Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Hebben Mannen Meer Zin In Seks Dan Vrouwen?

Hebben Mannen Meer Zin In Seks Dan Vrouwen?

Vrouwen zijn moreel preutser, ze denken amper aan seks, en mannen zijn nooit tevreden, zij zijn altijd hongerig naar meer seks, toch? Dat is het stereotype van seksueel verlangen in beide geslachten dat we zien in de media en onze cultuur op dagelijkse basis.

Wat wel interessant is dat we pas recent zo denken over het seksueel verlangen van mannen en vrouwen. Volgens sekstherapeut Leigh Noren zagen we zowel vrouwen als mannen tot de 18de eeuw als seksueel gelijk.

Satisfyer

Zij schrijft “de notie dat het seksueel verlangen van vrouwen op een of andere manier minder is dan die van mannen is eigenlijk vrij nieuw. Voor de jaren 1700, zagen we beide geslachten als onzedelijk, gepassioneerd en immoreel. Dit betekent dat we geloofden dat vrouwen en mannen even seksueel zijn en dat seksueel plezier niet gewoon een mannelijke prioriteit was.”

We begonnen slechts in de 18de eeuw het vrouwelijke plezier en verlangen als slecht te zien, waardoor we in de 21ste eeuw het echte seksueel verlangen van vrouwen en mannen niet begrijpen.

Voor we ingaan op de verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke seks drive, laten we beginnen met de basis van het seksueel verlangen eerst te begrijpen.

Seksueel Verlangen vs. Seksuele Opwinding

Seksueel verlangen of libido is een term die vaak afwisselend met seksuele opwinding gebruikt wordt. Terwijl de twee termen op elkaar lijken omdat ze verwijzen naar de reactie op seksuele dingen, zijn ze eigenlijk erg anders.

Seksueel verlangen of seks drive gaat meer over de psychologie van seks, hoe je geest en brein reageren op seksuele activiteit en of je wil meedoen aan de actie.

Seksuele opwinding, daarentegen, is de fysieke kant. Het gaat over hoe je lichaam reageert op iets seksueels en welke reactie het heeft. Noren legt uit “seksuele opwinding is het fysieke deel – de fysieke reactie van nat worden, of een erectie krijgen en behouden.”

Het is belangrijk om het verschil tussen de twee te kennen om elk misverstand over je eigen seksualiteit en libidoniveau te begrijpen. De meeste mensen geloven dat, om seksueel opgewonden te zijn, je seksueel verlangen moet voelen en vice versa.

Maar in realiteit is dat niet echt nodig.

Opwinding Niet-concordantie

Weet jij waarom je je soms “in de mood” voelt voor wat spannend spel, maar wil je lichaam niet meewerken met diezelfde gevoelens? Je genitaliën werken gewoon niet mee met wat je wil, hoe “stomend heet” je je ook voelt?

Wel daar is een reden voor. En dat heet opwinding niet-concordantie.

Sekstherapeuten gebruiken deze term om het fenomeen uit te leggen dat er een verkeerde verbinding in opwinding voor seksuele activiteit is tussen de geest en het lichaam. Je kan zin hebben in seks, maar je genitaliën willen niet meewerken, en dat is een normaal verschijnsel.

Het beste voorbeeld van opwinding niet-concordantie is de manier waarop het lichaam reageert op ongewenste seksuele aanrakingen. Je kan fysiek opgewonden worden, waardoor de vagina nat wordt of je een erectie krijgt terwijl je psychologisch niet geïnteresseerd bent in seksuele gemeenschap.

Dit is waarom de conversatie over verbale toestemming erg belangrijk is. Als het lichaam tekenen van opwinding toont, wil dat niet zeggen dat je toestemming geeft voor seksuele activiteiten.

Op hetzelfde moment kan het verschil tussen seksuele opwinding en seksueel verlangen en het concept van opwinding niet-concordantie begrijpen de slachtoffers van seksuele aanranding helpen met de schuldgevoelens van zich af te zetten.

Noren schrijft, “vaak voelen de mensen die het slachtoffer zijn van seksueel trauma een extra gevoel van schaamte omdat hun lichaam fysiek opgewonden werd tijdens het misbruik. Begrijpen dat dat gewoon een fysieke reactie van onze genitaliën of lichamen die aangeraakt worden is, kan het gevoel van schaamte en stigma rond deze reactie verminderen.”

Het Nooit Eindigende Conflict Van Libido in Verschillende Geslachten

Onderzoekers hebben al jaren een verschil tussen het seksueel verlangen bij vrouwen en mannen gevonden. Het meeste onderzoek toont aan dat het verschil in seks drive tussen twee seksen komt door het verschillende niveau testosteron.

Sociale psycholoog Roy F. Baumeister gelooft dat mannen inderdaad een hogere seks drive hebben en hij heeft uitzonderlijk veel tijd gespendeerd in het onderzoeken van mensen om zijn theorie te bewijzen.

Na zijn onderzoek in 2010, besloot hij dat “elk punt waarop we konden komen wees op dezelfde conclusie. Mannen denken meer aan seks dan vrouwen. Mannen hebben meer seksuele fantasieën, en dat deze over verschillende acties en verschillende partners gaan. Mannen masturberen meer dan vrouwen, veel meer.”

Rond dezelfde tijd publiceerde New York Times een artikel geschreven door Daniel Bergen wat aangaf dat de seks drive bij vrouwen veel hoger lag dan bij mannen en dat hun seksualiteit meer fluctueert dan die van mannen. Zo erg zelfs dat Bergen gelooft dat vrouwen niet geschikt zijn voor monogamie.

Door al deze tegenstrijdige informatie denk je misschien – wat is het dan? Hebben we nu dezelfde seks drive of niet?

Het Nieuwste Onderzoek Toont Aan Dat We Niet Zo Verschillend Zijn

Seks drive bij vrouwen en mannen is eigenlijk helemaal niet zo verschillend, zegt recent onderzoek nu. Onderzoekers tonen aan dat de echte maatstaf voor verlangen naar seks bij beide geslachten afhangt van hoe we ons seksueel verlangen in het algemeen zien.

We kijken eerder naar seks drive als een plotse vonk van intens seksueel verlangen om seks te hebben. We lijken eerder te denken dat we seksueel verlangen op dezelfde manier voelen zoals we dorst of honger voelen.

En terwijl sommige mensen plots en spontaan seksueel verlangen kunnen ervaren, is dat niet de enige manier waarop onze seks drive werkt. Eigenlijk zijn er zelfs twee soorten seksueel verlangen.

“Er zijn, eigenlijk, twee verschillende soorten seksueel verlangen – spontaan en responsief. Het spontane libido is het gene wat we het meeste voelen. Het is een gevoel dat ineens opkomt, wanneer we eten of een wandeling aan het maken zijn,” legt Noren uit.

Nu, responsief seksueel verlangen is iets helemaal anders dat niet helemaal onverwacht komt maar uitgelokt wordt door bepaalde acties. Noren zegt, “voor responsief verlangen moet er iets aangewakkerd worden – bijvoorbeeld door een seksuele fantasie, een blik van een aantrekkelijke vreemde of sensuele aanraking.”

Dan voegt ze toe, “over het algemeen hebben mannen meer een spontane verlangenstijl, terwijl vrouwen meer een responsieve verlangenstijl hebben.”

Spontaan verlangen is hoe we weten dat mannen seksueel verlangen ervaren, en dat is hoe we lange tijd verwachtten dat vrouwen zich ook voelden. Doordat we verwachten dat seks drive bij vrouwen en mannen op dezelfde manier start, is het normaal dat onderzoek uit het verleden uitwees dat vrouwen niet zo seksueel responsief waren.

Seks drive is bij vrouwen niet lager dan bij mannen; het heeft gewoon een verschillend en veranderend patroon. Onderzoek toont aan dat seksueel verlangen van vrouwen verandert afhankelijk van hun menstruatiecyclus. Als vrouwen hun piek van hun seksuele opwinding bereiken tijdens de ovulatieperiode, is hun seks drive zo sterk als die van mannen.

Testosteron is het hormoon dat verantwoordelijk is voor de seks drive bij mannen, en hiervoor geloofden onderzoekers dat dat ook verantwoordelijk was voor de seks drive bij vrouwen. Toch toont het nieuwste onderzoek aan dat testosteron geen verschil maakt in de seks drive bij vrouwen.

Al dit nieuwe onderzoek toont aan dat we het seksueel verlangen van mannen en vrouwen op de verkeerde manier bekijken. In plaats van de seks drive van vrouwen te vergelijken met de standaarden in mannen, moeten we focussen op hoe we seksueel verlangen in het algemeen beter kunnen begrijpen.

Triggers Van Seksueel Verlangen Zijn Anders bij Vrouwen

Terwijl het verschil tussen mannen en vrouwen op vlak van seks drive niet zo groot is als we hiervoor geloofden, is er een groot verschil in wat beiden geslachten leidt tot seks.

In een onderzoek dat uitgevoerd werd in 2014 werden 406 deelnemers gevraagd om een enquête in te vullen over seksueel verlangen en wat hen drijft. Onderzoekers zagen dat mannen en vrouwen gemotiveerd waren om verschillende dingen te gebruiken.

Het seksueel verlangen van mannen werd gedreven door het verlangen naar seksuele ontlading en een orgasme, alsook hun partner plezieren. Terwijl het bij vrouwen eerder om intimiteit en emotionele nabijheid van hun partner ging alsook het gevoel hebben dat ze gewild zijn door mannen.

Intimiteit met een partner is eigenlijk een van de meest voorkomende vereisten voor veel vrouwen om seksueel verlangen te voelen naar seks. Noren schrijft, “voor veel vrouwen, niet allemaal – is emotionele intimiteit nodig voor seksuele intimiteit. Emotionele intimiteit ervaren is eigenlijk wat seksueel verlangen trigger. Voor dat seks zelfs een optie is, moet je je close bij je partner of echtgenoot voelen.”

Seks drive bij vrouwen hangt ook af van hoe ze zichzelf voelen en wat ze denken over hun lichaam. Als een vrouw zichzelf aantrekkelijk vindt, zal ze meer naar seks verlangen. Vrouwen willen ook dat anderen naar hen verlangen om in de mood te zijn voor seks. Eigenlijk is het een van de meest voorkomende seksuele fantasieën die vrouwen hebben.

Noren deelt, “dit wordt getoond in de seksuele fantasieën van vrouwen waar veel van die fantasieën gaan over het idee om verlangd te worden – soms door meerder mensen op hetzelfde moment. Dit is niet om te zeggen dat mannen en personen met andere genderidentiteiten dit niet nodig hebben om geil te zijn. Maar als het gaat over wat seksueel verlangen in vrouwen aanstuurt – komt deze factor steeds weer naar boven.

Het verschil tussen wat vrouwen en mannen triggert om naar seks te verlangen, kan ook afhangen van het valse geloof dat vrouwen een lagere seks drive hebben dan mannen.

Omdat vrouwen verschillende dingen verlangen en een andere seksuele respons cyclus hebben, is het gemakkelijk om te zeggen dat vrouwen “niet zo seksueel zijn als mannen” zelfs als dat niet echt de waarheid is.

Vorig artikel Wat Is Sensuele Dominantie?