Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Wat Doet Het Lichaam Als Je Een Orgasme Hebt?

Wat Doet Het Lichaam Als Je Een Orgasme Hebt?

Het is goed dat we allemaal weten wat “een climax hebben” betekent, omdat het internet daar niet echt bij helpt. Online zoeken naar “climax” zorgt ervoor dat je dingen zoals dit vindt:

Satisfyer

Synoniem: conclusie, einde, resultaat, keerpunt. Gelijkaardige woorden: anticlimax, klimaat, acclamatie, acclimatiseren, klimaatverandering, acclimatisatie, klim, maxim. Betekenis: 1. Het hoogste punt van iets dat groeit of zich ontwikkelt of voordoet 2. Het beslissende moment in een boek of spel 3. Het moment van meest intens plezier in seksuele gemeenschap

We zijn daar gestopt; het voltooid deelwoord, en links naar het “woord van de dag” en een thesaurus zijn waarschijnlijk niet nodig om ons punt te maken.

Iedereen die een paar relatief bevredigende seksuele ervaringen heeft gehad heeft geen woordenboek of thesaurus nodig. Ze weten exact wat climax betekent. (Natuurlijk moet je misschien herinneringen opgraven om de ervaring te herinneren, als de pandemie je seksleven op pauze heeft gezet.)

Hier is wat nog interessanter is dan de betekenis: een kijkje naar wat het lichaam eigenlijk doet als je een hallucinant orgasme hebt gehad. (Of ten minste een kleintje.)

Laten we naar het onderwerp kijken, samen met de redenen waarom mensen moeite hebben om klaar te komen.

Wat Gebeurt Er Als Je Een Climax Hebt?

Wel, je kan grommen, kreunen of schreeuwen – maar dat is niet echt wat we zoeken. We zijn meer op zoek naar wat er in je lichaam en je hersenen gebeurt om deze onvrijwillige verbale reacties uit te lokken.

Jouw Lichaam Tijdens een Climax

Het verhaal begint eigenlijk voor een orgasme, tijdens wat legendarische seksonderzoekers Masters en Johnson de “spanning” en “plateau” fases noemen van hun seksuele respons cyclus bestaande uit vier fases. (“Orgasme” en “oplossing” zijn de fasen die hierop volgen.) Sommige seksuologen die verder bouwden op het onderzoek van Masters en Johnson geloven dat de originele theorie te simplistisch is, maar de echte fysieke en mentale respons van seksuele stimulatie niet echt in vraag gesteld worden.

Bloedtoevoer naar de genitaliën verhoogt tijdens de “opwinding” en “plateau” fasen, en verhoogt de piek onmiddellijk voor de climax. Dat is waarom de clitoris en vagina opzwellen (en de vaginale wanden worden donkerder), en de penis een erectie krijgt. Ademhaling (ademhalingsfrequentie, hartslag en bloeddrukniveau, wat allemaal verhoogd bij de twee eerste fases, bereiken ook hun hoogste punt op het moment van seksuele climax.

De spieren in het hele lichaam verstijven tijdens de eerste twee fases van de seksuele response cyclus, fysieke en seksuele spanning opbouwen. Als je een climax krijgt, ontspannen de spieren door ritmisch en intens spiersamentrekkingen. Ze zijn het meest voelbaar in de vagina, baarmoeder en bekkenbodem bij vulva-eigenaars en aan de basis van de penis bij penis-eigenaars. Bij de laatste groep zorgt dit voor de vrijlating tijdens de ejaculatie.

Bij het eindigen van de climax en het beginnen van de oplossingsfase trekken de spieren samen, ontspant het lichaam en een fysiek gevoel van warmte vervangt de opgebouwde seksuele spanning. Er kunnen ook emotionele responses komen – en dat komt vooral door de interactie tussen het lichaam en de hersenen tijdens climax en de momenten ervoor.

Je Hersenen Tijdens een Climax

Een veel voorkomende beschrijving van mensen met hoge libido’s is dat “ze denken met hun [genitaliën], niet hun hersenen.”

Dat is een erg incorrecte stelling, omdat de hersenen intiem betrokken zijn bij het proces van de climax. Hier zijn enkele dingen die gebeuren tijdens de opbouw van een orgasme en de climax zelf.

Het deel van het brein dat verantwoordelijk is voor het redeneren en het herkennen van angst, de laterale orbitofrontale cortex, wordt minder actief. Dat is waarom mensen minder geremd zijn tijdens seksuele activiteiten.

Zones van de hersenen zoals de thalamus, motor zones en sensorische genitale cortex worden actiever. De motorzones en sensorische genitale cortex herkennen fysieke acties en stimulatie; de thalamus linkt die informatie met herinneringen uit het verleden of fantasieën om opwinding te vergroten en het lichaam tot een orgasme te brengen.

Daarbij komt dat verschillende andere zones van de hersenen (waaronder de hypothalamus) neurologische signalen krijgen die door seksuele activiteit en opwinding uitgelokt worden, en daardoor hormonen en neurotransmitters in het lichaam sturen.

Klaarkomen zorgt voor maximale niveaus van deze chemische berichtgevers, waaronder het “feel-good hormoon” dopamine en de “blije chemische stof” serotonine, alsook het “liefdeshormoon” oxytocine, wat voor een groot deel verantwoordelijk is voor het gelukzalig gevoel dat je na een climax krijgt. (Oxytocine speelt ook een rol in opwinding.) Het hormoon prolactine wordt ook vrijgegeven tijdens een orgasme; sommigen geloven dat het verantwoordelijk kan zijn voor de “herstelperiode” die ervoor zorgt dat penis-eigenaars niet onmiddellijk terug aan seks kunnen beginnen.

De bloedtoevoer naar de hersenen verhoogt ook substantieel tijdens seksuele activiteit, en sommigen geloven dat het kan werken om de gezondheid van de hersenen – en bij uitbreiding seksuele gezondheid en wellness – verhoogt.

Dat beeld is zeker complex. Het mag nochtans geen verrassing zijn, aangezien de hersenen en het lichaam inherent complex zijn. En gelukkig gebeurt dat onopgemerkt. Geef toe: als je seks hebt en klaarkomt, ben je niet echt bezig met wat er zich afspeelt “onder de kap” (behalve onder de clitoriskap dan, natuurlijk).

Biedt een Climax Hebben Gezondheidsvoordelen?

We hebben reeds de mogelijke voordelen voor je hersenen van seks en orgasmes hierboven genoemd. Over het vrijkomen van oxytocine hebben we gezegd dat het stress kan helpen verminderen en de gevoelens van intimiteit versterkt waardoor het een positief effect heeft op relaties. Zijn er ook andere voordelen?

Onderzoek vertelt ons dat er verschillende zijn. Een onderzoek heeft aangetoond dat penis-eigenaars die meer climaxen ervaren een lager risico op cardiovasculaire ziektes oplopen. Aangezien die onderzoekers geen vulva-eigenaars hebben geïnterviewd is er geen bewijs dat orgasme dezelfde voordelen biedt. Maar een ander onderzoek vond dat een hoge frequentie van vaginale seks de gezondheid van het hart verhoogde en met een lager risico op de dood verbonden was.

Frequent een climax hebben kan ook helpen om het risico op prostaatkanker bij diegenen met penissen vermindert, en het kan vulva-eigenaars die nog niet in de menopauze zitten om hun menstruatiecyclussen te reguleren en hun kans op zwangerschap helpen verhogen. Het kan zelfs het immuunsysteem een boost geven, waardoor mensen minder snel verkouden worden of de griep krijgen.

Als je een excuus nodig hebt (buiten seksueel plezier) om deel te nemen aan je eigen seksuele Olympische Spelen, is dit je motivatie om te beginnen trainen.

Zijn Er Verschillende Soorten Climaxen?

Wat je seksuele anatomie ook is, we hoeven je niet te vertellen dat orgasmes van clitorisstimulatie erg anders kunnen zijn dan g-spot orgasmes. In onderzoek naar het “vrouwelijke orgasme” beschrijven vulva-eigenaars de eerste als intens, lokaal en fysiek bevredigend, terwijl ze vaginale climax als dieper, een ervaring over het hele lichaam en meer psychologisch bevredigend vinden. Voos sommigen, kan het moeilijk zijn om de twee te onderscheiden; onderzoek blijft aantonen dat ongeveer 20% van de vulva-eigenaars niet enkel van penetratie kan klaarkomen.

Er is een gelijkaardige voor penis-eigenaars, terwijl penisorgasmes over het algemeen meer lokaal zijn en prostaatorgasmes meer intens zijn en doorheen het lichaam gevoeld worden.

Hoe zit het met een climax hebben van penetratie vs. een climax van masturbatie? Ieders lichaam en reactie is natuurlijk anders, maar het komt vaak voor dat zelfstimulatie intensere orgasmes oplevert. Dit komt omdat mensen hun eigen “hot spots” en favoriete stimulatietechnieken beter kennen dan een partner. Ze kunnen ook seksspeeltjes gebruiken om de ervaring te verbeteren.

Het is niet hetzelfde voor iedereen, uiteraard. Sommige mensen, vooral vulva-eigenaars in langdurige relaties vinden dat de intimiteit en de bekendheid van seks met een partner de fysieke en emotionele bevrediging van een climax tijdens penetratie naar een heel ander niveau brengt.

Waarom Hebben Sommige Mensen Problemen Om Een Climax te Krijgen?

Er zijn veel mogelijke verklaringen. Sommige mensen kunnen geen orgasme bereiken door gezondheidscondities zoals diabetes, nierfalen of vasculaire problemen, neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose of de ziekte van Parkinson, een verkeerde hormoonbalans of leeftijd. Vulva-eigenaars kunnen ook gynaecologische problemen ervaren waardoor seksuele stimulatie pijnlijk is.

Mentale gezondheidsproblemen kunnen vaak een rol spelen in het hebben van een climax. Angst en stress, depressie, diepgewortelde schaamte of schuld over seks of zelfbeeld, de effecten van vorige seksuele trauma’s of relatieproblemen kunnen allemaal bijdragen aan de onmogelijkheid om een orgasme te hebben of dit veroorzaken.

Er is ook een mentale gezondheidsaandoening genaamd “vrouwelijke seksuele interesse/opwinding stoornis” (een combinatie van de vorige erkende aandoeningen “frigiditeit” en “seksuele opwindingsstoornis”). Het kan ervoor zorgen dat sommige mensen met vulva’s weinig interesse in seks hebben of niet reageren op seksuele stimulatie – of het nu tijdens voorspel, masturbatie of penetratie is. (FSIAD kan behandeld worden met medicatie.)

Sommige medicaties, zoals antidepressiva, hebben een invloed op de seksuele functie en de mogelijkheid om een climax te bereiken. En levensstijlproblemen zoals drugs- of alcoholmisbruik kunnen ook de schuldige zijn.

Naar de dokter gaan voor fysieke problemen, of naar een psychiater/psycholoog gaan voor mentale gezondheidsproblemen, is meestal een goede eerste stap om problemen met een climax hebben op te lossen. Zij kunnen ook medische voorschriften geven of aanpassingen doen die de problemen kunnen oplossen. Vulva-eigenaars kunnen een “vrouwengezondheidscentrum” bezoeken voor hulp bij problemen met de seksuele gezondheid.

Zijn Climax en Orgasme Hetzelfde?

We sluiten onze discussie over climax af met een bewering van seksopvoeder Lucia Paxton, die gelooft dat climax en orgasme geen synoniemen zijn – het zijn eigenlijk twee verschillende processen.

Ze vertelt Bustle dat ze gelooft dat climax de snelle, onmiddellijke vrijlating is die zich bij seksuele activiteit opstapelt, maar orgasme is echt een langdurige “status” die bijna oneindig kan duren. Ze beschrijft orgasme als beginnende net voor climax en potentieel blijft duren zo lang er van het plezier genoten kan worden.

De orgasmische status, volgens Paxton, kan verlengd worden door net voor de climax te ontspannen en de geassocieerde gevoelens te ontdekken door middel van “orgasmische meditatie.” En ze beweert dat terwijl climax je uitgeput doet voelen, orgasme je energie geeft.

Als dat logisch lijkt voor jou, veel succes met je orgasme. Je kan ervan genieten terwijl de rest van ons een climax heeft.

Vorig artikel Wat Is De Betekenis Van BDSM?
Volgend artikel Hoe Kan Je Meerdere Orgasmes Hebben?