Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Voor Je In Bed Duikt Met Je Ex Moet Je Dit Lezen

Voor Je In Bed Duikt Met Je Ex Moet Je Dit Lezen

Samantha Jones zei ooit, “Seks met een ex kan deprimerend zijn. Als het goed is, kan je het niet meer krijgen. Als het slecht is, heb je net seks met een ex gehad.” Zelfs de fictie koningin van casual seks weet dat seks met een ex ingewikkeld is, toch geven vragenlijsten aan dat ongeveer 44% van de mensen seks heeft gehad met hun ex.

Satisfyer

In een andere recente vragenlijst, heeft zelfs 37% van de single mensen geantwoord dat ze een ex gecontacteerd hebben sinds het begin van de lockdown.

Wat nog vreemder is, is dat 50% van de single mensen toegeven dat ze terug de vonk laten overslaan bij een ex, en zelfs 68% heeft een virtuele date met een ex gehad.

Mensen willen duidelijk meer intimiteit. En wat is dan beter om te doen dan de vonk met iemand die je al goed kent in bed opnieuw te laten overslaan?

Maar voor je die thirst trap naar je ex stuurt en opnieuw probeert, laten we eerst praten over de eigenlijke voor- en nadelen van seks met een ex en wat de wetenschap zegt.

De Voordelen van Seks Met een Ex Hebben

Het goede nieuws is dat wetenschap ons recent vertelt dat seks met een ex niet zo’n slecht idee is als we misschien denken. Eigenlijk zijn er vrij veel voordelen aan waarom je ex-seks wil hebben.

Verkennen Zonder Druk

Onderzoek toont aan dat mensen nieuwe dingen willen proberen als ze seks met een ex hebben na een break-up.

Als mensen seksueel actief zijn met een ex-partner, willen ze nieuwe dingen ontdekken om hun ex-partners hun waarde te laten zien of om terug samen te komen met hen, zegt sociale psycholoog en seksonderzoeker Justin Lehmiller.

Hij voegt daaraan toe, “zij zien het misschien ook als een mogelijkheid om hun fantasieën en wensen met een comfortabele partner te ontdekken zonder angst om veroordeeld te worden of hoe het de relatie kan beïnvloeden.”

Dat is een erg goede reden, wetende hoeveel mensen zich schamen over hun seksualiteit en seksuele noden alsook het gebrek aan communicatievaardigheden om hun noden aan hun partner mee te delen, zelfs in een toegewijde relatie.

“Er zijn veel redenen dat mensen niet praten over seks met hun partners, waaronder de angst om beschaamd te worden, ze werden opgevoed met het perspectief dat praten over seks een taboe is en, voor sommigen is er een gebrek aan sociaal-culturele voorschriften rond seks, om er een paar te noemen,” legt sociale psycholoog en seksonderzoeker David W. Wahl, Ph.D. uit.

Als je de druk van de mogelijkheid dat je partner het met jou uitmaakt omdat je rare seksuele fantasieën hebt, wegneemt, kan je jezelf echt openstellen voor nieuwe seksuele ontdekkingen.

En omdat het gemakkelijker is om met een partner die je al kent op ontdekkingstocht te gaan, is een ex een perfecte kandidaat voor gewone ontdekking zonder de angst om hen te verliezen.

Als ze nee zeggen of je een freak noemen, wat heb je dan verloren? Ze zijn al een ex!

Verschil mannen en vrouwen break up

Mannen geven aan dat ze seks met een ex meer voor genotsverlangen doen dan vrouwen. Lehmiller schrijft, “op vlak van genderverschillen zullen mannen vaker aangeven dat ze break-up seks hadden voor hedonistische en tegenstrijdige redenen.”

Mannen kunnen hier wel juist zitten.

“Mensen vinden het gemakkelijker om een seksuele relatie met een ex-partner te hebben dan met iemand nieuw, aangezien vriendschap en gedeelde geschiedenis die activiteit vergemakkelijkt,” legt Aaron Ben-Zeev, Ph.D. uit. Je kent de kern al, wat jij leuk vindt en wat je ex-partner leuk vindt, wat je beiden geil maakt en welke positie je moet gebruiken om snel naar de finish te geraken.

Waarom dat voordeel dan niet met beide handen nemen en ex-seks hebben om die paar orgasmes zonder veel moeite te bereiken tot je iemand nieuw vindt?

Toon Hen Wat Ze Missen

Er zijn veel verschillende redenen waarom mensen kiezen om seks te hebben met een ex-partner. Een van die redenen is om hen te tonen wat ze missen.

Misschien voel je je een beetje bitter over de manier waarop je relatie eindigde; misschien wil je hen nog een laatste keer een show geven voor je verder kan gaan naar betere dingen.

Wat je reden ook is, het is een geldige reden om ex-seks te hebben.

In het onderzoek, uitgevoerd in 2020 werden er 52 verschillende redenen gegeven waarom mensen break-up seks hebben en zij moesten de redenen aanduiden die voor hen belangrijk waren.

Terwijl de top drie antwoorden “seks is leuk,” “wil terug samenzijn,” en “mis seks,” waren, kwamen “afsluiting,” “tonen wat ze zullen missen,” en “laatste afscheid” ook in de top 15 voor.

Het is dus niet raar dat mensen seks hebben met een ex om over hen te geraken of om hen te tonen wat ze zullen missen.

En eerlijk gezegd, als een beetje haatseks je over je ex helpt, waarom geef je er dan niet aan toe en geraak je erover terwijl je een orgasme krijgt?

Ex-seks kan ook goed zijn voor het herstel van een break-up. Soms kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom je uit elkaar gegaan bent of om je zelfvertrouwen hoog te houden. Seks met een ex kan die emoties een plaats helpen geven.

“In de periode na een relatie is je zelfvertrouwen behouden van het hoogste belang. Seks met een ex kan deze gezonde visie vergemakkelijken door het gevoel dat de break-up meer te maken had met onverenigbaarheid dan met minderwaardigheid,” schrijft Aaron Ben-Zeev, Ph.D.

Het Zal Je Aan Een Nieuwe Relatie Helpen

Ja, dit klinkt misschien controversieel, maar seks met een ex hebben, kan voordelig zijn om in een nieuwe relatie te komen door meer interesse in jou op te wekken van mensen.

“Break-up seks kan ook voordelig zijn omdat het iemands status en daardoor ook aantrekkelijkheid aan potentiële partners te verhogen via partnerkeuze kopiëren (Hill & Buss, 2008),” beweert het onderzoek.

Onbeschikbaar zijn kan je waarde verhogen in de ogen van andere mensen. En dat geldt voor alle genders, maar het is sterker bij vrouwen.

Hetzelfde onderzoek legt uit, “Als een man met een vrouw samen is die gezien wordt als zijn romantische partner, vinden andere vrouwen de man aantrekkelijker, een effect dat ook bekend is als het wenselijkheidsverhogingseffect (Rodeheffer et al., 2016).”

Waarom Je Geen Seks Met Een Ex Moet Hebben

Zoals met al het andere in het leven, zijn er enkele (vrij veel *kuch*) negatieve punten aan seks met je ex hebben.

Het Ken Je Volgende Relatie Verpesten

Als je lang nadat je uit elkaar bent gegaan nog seks hebt met een ex, kan het je mogelijkheid om een nieuwe relatie aan te gaan aantasten of ervoor zorgen dat de huidige niet meer werkt.

“Lang seks hebben met een ex gebeurt meestal als minstens een van de partners in een andere relatie zit; de seks hier heeft een grotere, meestal negatieve impact op deze relatie,” legt Ben-Zeev uit.

Hij legt dan verder zijn punt uit door te zeggen, “de huidige partner kan als een romantisch compromis gezien worden niet alleen omdat er in de toekomst andere kansen zullen komen, maar ook omdat het romantische verleden, dat erg emotioneel is, nog niet dood is – aangezien het mogelijk is om oude geliefdes terug aan te spreken.”

Dus hoewel het waar is dat slapen met een ex interessant kan zijn voor andere mensen rond jou, kunnen de complexe menselijke emoties die tussen het verleden en de toekomst liggen echt je huidige of volgende relatie beschadigen.

Als je emotioneel geen afstand kan doen van je ex, zit je misschien in een situatie waar seks met een ex een last geworden is, en dit is waarom veel relatie-experten adviseren om geen troost in de armen van je ex-partner te vinden.

Het Kan je Realiteit van Waarom Het Gedaan is Verstoren

Nostalgie is een erg krachtig gevoel dat wij allemaal ervaren. En het kan echt het realiteitsgevoel van het verleden vervormen, waardoor mensen toxische mensen en relaties in hun huidige leven missen.

Er is waarschijnlijk al een goede reden waarom het gedaan is met je ex. En de blijvende seksuele relatie met een ex, gemengd met het gevoel van nostalgie, kan je verwarren en je zal vergeten waarom je niet meer samen bent.

“Vanuit het tijdsgevoel kan ons geheugen onze liefde voor onze exen vergroten, waardoor een relatie beter lijkt dat ze waarschijnlijk was. We voelen ons daarom gerechtvaardigd in onze romantische zoektocht en optimistisch over het succes,” schrijft Ben-Zeev.

Je wil misschien je relatie opnieuw aanzwengelen, zelfs als dat niet het beste is voor jullie beiden. Dit is zelfs nog moeilijker als je tussen de lakens bent gekropen met je ex terwijl de emoties en gevoelens nog steeds rauw en levend zijn.

Dan zal nostalgie en je huidige gevoelens voor die persoon nog verder je oordeel vertroebelen, wat kan leiden tot het verstrengeld raken in een ongewenste situatie, waar je blijft terugkomen naar je ex, zelfs als jullie twee niet werken als partners.

Seks Met een Ex Kan Mannen Meer Voordeel Geven Dan Vrouwen

Onderzoek toont aan dat mannen eerder positieve gevoelens hebben tegenover seks met een ex, en ze er over het algemeen meer tevredenheid uit halen.

Een reden daarvoor is dat vrouwen meer beschaamd worden dan mannen als het gaat over casual seks in het algemeen. Dus heeft dat natuurlijk een impact op je gevoelens tegenover ex-seks.

“Het kan een functie van de seksuele dubbele standaard zijn, of het idee dat vrouwen harder worden aangepakt dan mannen voor hun seksueel gedrag; dit kan zijn waarom vrouwen over het algemeen meer spijt hebben van casual seks,” legt Lehmiller uit.

Een andere reden is onze biologische verschillen.

Vanuit een evolutionair standpunt, hebben vrouwen meer voordeel om kieskeurig te zijn met hun partners omdat ze grotere consequenties van seksuele activiteit ervaren. Als vrouwen seks hebben met meerdere mannen die geen lange termijn partners zijn en zwanger worden, is dat een last op hun schouders.

Mannen hebben die problemen niet als het neerkomt op seksueel contact op korte termijn. Onderzoekers legen uit, “mannen hebben een kleinere tijdsinvestering, verschillen in voorkeuren op vlak van seks op korte termijn zoals de meer gunstige attitude van mannen tegenover seksuele ontmoetingen – een verschil, dat volgens de seksuele strategie theorie naar boven komt door seksuele verschillen in minimum verplichte ouderlijke investering.”

Terwijl dit niet noodzakelijk betekent dat vrouwen geen voordeel kunnen halen en genieten van de gewoonheid van ex-seks, maken biologie en verwachtingen vanuit de gemeenschap het moeilijker in sommige gevallen.

Wees Eerlijk Met Waarom Je Seks Met een Ex Wil

Voor je tussen de lakens kruipt met je oude vlam, heb je best een eerlijke conversatie en vraag je jezelf af waarom je seks met je vorige liefde wil hebben:

Doe je het omdat je bang bent om alleen te zijn?

Doe je het omdat je alleen bent?

Heb je nood aan veiligheid?

Hoop je stiekem dat je terug samen zal komen?

Wil je niet vooruitgaan omdat het gemakkelijker is om in oude gewoontes terug te vallen?

Artikels in de media zeggen al lang dat mensen weg moeten blijven van seks met een ex omdat dat hen verder kan traumatiseren en hun gevoelens kan kwetsen. Toch wijst een recent onderzoek door Stephanie S. Spielmann, Ph.D. uit dat dat ver van de waarheid ligt.

Spielmann zag dat seks met een ex niet zo schadelijk is dan hiervoor gedacht werd en het herstel van de break-up niet verhinderde.

“Seks met een ex is eerder iets waar verlangt naar wordt door diegenen die moeilijkheden hebben om verder te gaan, wat aangeeft dat we misschien de motivatie van mensen achter het zoeken naar seks met een ex meer kritisch moeten evalueren,” concludeert Spielmann in haar onderzoek.

Enkel nadat je een eerlijk gesprek hebt gehad met jezelf en je deze (en andere) vragen eerlijk beantwoord bent, kan je beslissen of seks met een ex iets is wat je wil nastreven.

Enkel Jij Weet Wat Het Beste Voor Jou is

De hoeveelheid onderzoek die wetenschappers naar relaties en seks met een ex gedaan hebben, is gelimiteerd. Dus enkel jij kan zeggen of het het waard is om seks met een ex te hebben of niet.

Als je beslist om wat plezier te maken, denk er dan aan om het zachtjes aan te doen en regels en grenzen te stellen die jullie beiden helpen om van seks te genieten zonder de negatieve emotionele impact op jullie levens.

Vorig artikel Verrassende Feiten Over Seks
Volgend artikel Wat Is Het Verschil Tussen Voorvocht En Sperma?