Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Waarom Veilig Vrijen?

Waarom Veilig Vrijen?

Seksueel actieve mensen hebben de verantwoordelijkheid om hunzelf en al hun partners die meedoen te beschermen tijdens de seks. Het niet denken aan veilig vrijen als een absolute prioriteit is onverantwoord en zelfs gevaarlijk. Zelfs de dag van vandaag zijn er nog steeds serieuze gevaren die opspelen als het op seks aankomt.

Satisfyer

Soa’s zijn gevaarlijk:

Het feit is dat SOA’s nog steeds voorkomen wanneer wij niet veilig vrijen. Syfilis, Chlamydia, Gonorroe, Trichomoniasis, HPV, Herpes en HIV zijn de meest voorkomende infecties die er zijn. Sommige van deze infecties hebben geen kenmerkende symptomen dus je kan er één hebben en het niet eens weten. Dit betekend dat je de ziekte kan overdragen aan een ander persoon zonder dat jij weet dat je besmet bent.

Herhaaldelijk testen is belangrijk

Als je seks hebt, helemaal in een niet-monogame relatie, dan is het belangrijk dat jij je regelmatig laat testen, helemaal omdat symptomen soms helemaal niet opspelen. Zowel mannen als vrouwen moeten verantwoord bezig zijn als het op SOA testen aankomt. Je kunt je doctor of gynaecoloog vragen of deze jou wilt testen of je kunt een kliniek bezoeken en je daar laten testen. Het is echter belangrijk dat jij je op ALLES laat testen. Heel vaak controleren ze niet op herpes of HIV en deze zijn erg belangrijk.

Bescherm je tijdens alles

Het is net zo belangrijk om te weten hoe jij jezelf beschermt tijdens elke seksuele activiteit. Condooms zijn de grootste manier om je te beschermen tegen zwangerschappen en soa’s. Echter zijn condooms niet 100% effectief tegen zwangerschappen en zullen jou niet beschermen als jij deze niet goed gebruikt. Condooms zijn vrij delicaat en kunnen scheuren dus het is belangrijk dat je weet hoe je een condoom juist moet gebruiken. Voor orale seks bij een vrouw is het belangrijk dat je een beflapje gebruikt voor optimale bescherming. Voor elke seksuele activiteit waar lichaamssappen aan te pas komen, moet bescherming worden gebruikt.

Wees eerlijk, ken je partner

In deze moderne tijd gaat alles via het internet, inclusief datingsites. Als je een nieuwe relatie aangaat, dan is het enorm belangrijk dat je eerlijk bent tegenover je mogelijke nieuwe partner over je seks geschiedenis en over elke mogelijke SOA die je hebt (zoals Herpes of HIV) en die hij/zij op zou kunnen lopen. Het is ook belangrijk om niet zomaar in een seksuele relatie te springen zonder een gesprek met je partner over hun SOA status. Het is belangrijk dat jij je laat testen VOORDAT je een nieuwe relatie begint en dat jou partner dit ook doet. Het kan minder leuk zijn om zo serieus te doen over seks, en dat je moet wachten terwijl je dit niet wilt, maar het is voor je eigen veiligheid.

Consequenties kunnen grimmig zijn:

Terwijl sommige SOA’s gewoon ongemakkelijk zijn (en op te lossen zijn met wat antibiotica), kunnen anderen permanente en zelfs dodelijke gevolgen hebben. HIV is een serieuze SOA die kan lijden tot AIDS (wat een geavanceerdere vorm is van het virus) en deze kan lijden tot serieuze gevolgen en uiteindelijk de dood. Zowel gonorroe en chlamydia kunnen onvruchtbaarheid bij zowel mannen als vrouwen veroorzaken. Het meest belangrijke om te weten is dat deze infecties maar een paar symptomen kunnen laten zien, dus je kunt een drager zijn en de ziekte zelfs overbrengen.

Herpes – niet iedereen heeft het

Wanneer je denkt dat “iedereen” tegenwoordig herpes heeft, dan heb je voor de helft gelijk. Er zijn twee verschillende soorten herpes – 1 en 2. Herpes 1 is orale herpes en deze veroorzaken vaak wondjes. Omdat dit niet echt een SOA is (wat betekend dat je het kunt krijgen via andere wegen) en dit vaak voorkomt bij mensen en 50-80% van de mensen dit heeft. Herpes 2 is genitale herpes en is een SOA.

Wat belangrijk is om te weten over herpes is dat je orale herpes kunt overbrengen naar de genitaliën door middel van orale seks – en dit is waarom beflapjes zo belangrijk zijn. Herpes is NIET te genezen en je kunt de ziekte overbrengen terwijl je het niet eens merkt (wat betekend dat je geen wondjes hebt op dat moment). Omdat herpes weinig symptomen heeft totdat het doorbreekt, en omdat deze vaak voorkomen (zoals jeuk, roodheid, stijf gevoel), kan jij soms niet eens weten dat je het hebt. Veel mensen zien herpes aan voor ingegroeid schaamhaar. Dit is waarom SOA testen en een gezond verstand zo enorm belangrijk zijn!

Wees veilig – wees eerlijk – wees verantwoord

Seks is leuk en voelt goed, maar geen enkele vorm van seks – GEEN ENKELE VORM – is het waard om een SOA voor te krijgen, hoe klein de kans ook is. Bescherm jezelf, bescherm je partner en wees verantwoord met testen en met SOA preventie door het gebruiken van condooms en andere afweermethoden.

Negeer symptomen van je lichaam niet wanneer deze vreemd lijken, gok nergens op, als je weet dat je herpes hebt en je voelt dat het doorbreekt, vertrouw een partner niet die verdacht doet of geen SOA test resultaten wilt laten zien. Dit is jouw leven – en jij bent verantwoordelijk om jezelf te beschermen! Soa’s zijn echt, zijn gevaarlijk en zijn te VOORKOMEN – dus doe jouw deel om veilig te vrijen!

Vorig artikel 5 Goede Redenen Om Vaker Te Lachen
Volgend artikel 1 Op 5 Werknemers Flirt Op De Werkvloer