Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Wat Is Een Masochist En Ben Ik Er Één?

Wat Is Een Masochist En Ben Ik Er Één?

Bij seks en in het leven zijn er mensen die pijn of zelfverloochening zoeken als vorm van plezier. Op seksueel vlak, kan masochisme gezond zijn om op te zoeken via BDSM-spel. Als dit echter wordt doorgetrokken naar je dagelijks leven, kan alles wat ingewikkeld worden. Vandaag gaan we de twee vergelijken – seksueel masochisme en een ‘masochist’ zijn – beginnende met een overzicht van wat seksueel masochisme inhoudt.

Satisfyer

Als je een seksuele masochist bent die dit op dit moment leest, zal je waarschijnlijk vinden dat dit of elke beschrijving van seksueel masochisme te kort komt, aangezien de masochistische behoeftes van elke persoon individueel zijn. Wat we zeggen werkt voor sommigen, maar waarschijnlijk niet voor iedereen.

Veel masochisten vinden plezier in het ervaren van pijn, zoals knijpen, slaan of branden (denk aan tepelklemmen, floggen of spanken, en hete wax) om er maar een paar te noemen. Voor de leken of andere nieuwsgierigen, vragen ze zich misschien af ‘hoe kan pijn plezierig zijn?’ Wel, psychologisch gezien, activeren pijn en plezier dezelfde neurale mechanismen in je hersenen, waardoor ze veel meer hetzelfde zijn dan je denkt, volgens een artikel over dit onderwerp in Medical News Today.

“Plezier en pijn zijn beiden gelinkt aan het interageren met dopamine- en opiatensystemen in de hersenen, die neurotransmitters die betrokken zijn in beloning- of motivatie gedreven gedrag, waaronder eten, drinken en seks.”

Pijn

Pijn, vooral gevoeld op een gecontroleerde manier en met een vertrouwde partner, verhoogt de seksuele ervaring voor veel masochisten. En zoals we net gezegd hebben, de ervaring controleren is een grote factor voor veel masochisten; om pijn te ervaren, terwijl ze veilig zijn, laat hen toe om het gevoel te ervaren zonder zich te veel zorgen te maken dat er echte schade gaat berokkend worden.

Eigenlijk is het de verandering in context van pijn (pijn van het stoten van je teen is onplezierig, terwijl pijn van spanking leuk is) op het moment dat die gevoeld wordt tijdens een plezierig moment, die het verschil maakt in het seksueel opwindende of verheugende gevoel in plaats van puur pijn (source: NCBI).

Om meer te leren over hoe je kan starten in je BDSM-verhaal, heeft deze blog veel bronnen om te ontdekken. Toch is de belangrijkste vraag hier: hoe is seksueel masochisme anders dan psychologisch masochisme?

Psychologisch en seksueel masochisme zijn gelijk op het vlak dat de persoon in kwestie opgewonden wordt door pijn, vernedering en (of) ontkenning. En terwijl dit in de seksuele sfeer meestal met strikte limieten komt van wanneer deze bevrediging de kop op duikt, komt de bevrediging van de psychologische masochist kijken op manieren waarvan zij misschien niet op de hoogte zijn. De eigenschappen van deze masochisten kunnen op de volgende manieren naar boven komen, sommige kenmerken kunnen we af en toe allemaal ervaren:

Een Onmogelijkheid om Nee te Zeggen

Zeg jij altijd ja als iemand vraagt om jouw hulp of tijd? Vind je dat je jezelf druk oplegt om ja te zeggen zodat je goedkeuring krijgt of ‘goed’ overkomt? Dit voedt de zelfkastijdingscyclus van de masochist waarin ze met alles akkoord gaan en dan zich druk in maken.

Een Fixatie op Anderen “Redden”

Buiten vrijwilligerswerk of andere collectieve actie, kan een masochist zichzelf de verantwoordelijkheid geven om, bijvoorbeeld te proberen om het milieu te redden en zich druk maken over luchtvervuiling, zodat ze meer schuld op zichzelf kunnen nemen. Masochisten kunnen zichzelf toeleggen op ‘hopeloze gevallen’ op nooit iets op te lossen en daardoor de perceptie van nooit goed genoeg zijn te blijven bevestigen. Dit voedt de slachtoffer-, martelaar- en indringerrollen die bijdragen aan een ongezonde psychologische cyclus (bron: Mental Health Today).

Dit gedrag, dat nobel en zelfopofferend lijkt, zet het onderwerp in het licht dat veel problemen die ze niet kunnen oplossen eigenlijk erger zullen worden. Buiten professionele hulp zoeken, moet iedereen die psychologisch masochistisch gedrag vertoont proberen om zachter te zijn voor zichzelf, en hun echte motivatie onderzoeken om een stap terug te nemen en aan zichzelf te werken.

Vorig artikel Wat Is Sensuele Dominantie?