Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Zijn Sociale Media Schadelijk Voor Je Relatie?

Zijn Sociale Media Schadelijk Voor Je Relatie?

De verbinding tussen sociale media en relaties is nu al jaren een onderwerp in conversaties. Meerdere onderzoeken tonen aan dat sociale media een impact heeft op onze mentale gezondheid en hoe we onszelf en ons zelfbeeld zien. Het is dus normaal om ervan uit te gaan dat het ook een impact heeft op onze romantische relaties, toch?

Volgens Pew Research Center, zeggen 45% van de Millenials dat het internet een impact heeft op hun relatie, waarbij slechts 1 op 10 volwassenen ouder dan 65 hetzelfde zeggen. Het is dus duidelijk dat het internet en sociale media een belangrijke rol spelen in de romantische relaties van de jongere generatie.

In hetzelfde onderzoek, gaven 74% van de mensen aan dat de impact van het internet op hun relatie positief was, met slechts 20% van de mensen die aangaven dat er een negatieve invloed op hun romantische relatie was. Als we echter kijken naar de algemene consensus over hoe sociale media relaties beïnvloed, wordt het vaak in een niet zo positief daglicht geplaatst.

Laten we eens kijken naar de relatie tussen sociale media en onze romantische relaties om de connectie beter te begrijpen.

Satisfyer

De perfecte illusie

Een van de meest voorkomende negatieve punten van sociale media en relaties online is het onrealistisch beeld van hoe een relatie eruit moet zien. Sociale media zit vol met samengestelde momenten van het leven van mensen. Koppels houden ervan op hun relatie met anderen te delen, enkel de mooiste en meest blije momenten te delen, wat vaak de illusie van een perfecte relatie kan creëren.

Het komt niet vaak voor dat een koppel een moment waarop ze aan het vechten zijn met hun partner of wanneer hun vakantie in het honderd loopt en ze daardoor twee uur niet met elkaar gepraat hebben, deelt. Voor diegenen die scrollen, kan het bij het zien van al die perfecte blije koppelmomenten voelen alsof hun relatie slecht loopt omdat het niet altijd blij en perfect is.

Een onderzoek gepubliceerd in Journal of Education and Social Development laat zien dat hoe meer sociale media een rol speelt in iemands leven, hoe minder bevredigend hun relatie is. Het is dus natuurlijk dat wanneer je perfecte koppels op je sociale media ziet, je je relaties en leven begint te haten en dat je wou dat je zo gelukkig en mooi kon zijn als die koppels die je op sociale media ziet.

Giftige jaloezie val

Één onderzoek vond een link tussen sociale media en een verhoogde jaloezie in relaties. Het is erg gemakkelijk om in een nooit-eindigende cirkel van het ondervragen van je partner en de activiteiten op sociale media profielen terecht te komen nu het internet 24/7 beschikbaar is. Zien dat je partner andere mensen volgt of een post van iemand anders liket of een commentaar eronder schrijft kan mensen jaloers maken en zelfs paranoia veroorzaken over een vreemdgaande partner.

Je partner stalken op sociale media kan je ook aanmoedigen om jezelf te vergelijken tussen je partners ex en vorige relaties. Het kan leiden tot een negatief zelfbeeld en een lagere tevredenheid in je relatie omdat je jezelf altijd met iemand anders vergelijkt.

Toch voegt Dr. Marlynn Wei toe dat “onderzoekers de hypothese hebben gemaakt dat diegenen die onzekerder zijn in hun relatie, zoals angst hebben over de toekomst van hun relatie, meer toezicht houden op hun partners.” Het kan dus dat niet elk koppel het giftige sociale mediagedrag waaruit jaloezie ontstaat vertoont.

Als sociale media eerst komen

Een onderzoek uitgevoerd door Brigham Young University zag dat de meest voorkomende effecten van sociale media in relaties de afleiding, irritatie en verminderde quality time samen zijn.  Als een partner bezig is met sociale media en scrollen is het gemakkelijk om de belangrijke dingen te vergeten en de noden van de andere partner te verwaarlozen. Het komt ook vaak voor dat de partner geïrriteerd is als hun partner hen stoort tijdens hun tijd op sociale media, waardoor conflicten ontstaan.

In het onderzoek uit 2020 zagen onderzoekers bij het Pew Research center dat 51% van de Amerikanen in romantische relaties zeggen dat hun partner vaak afgeleid is door hun telefoon terwijl ze een conversatie met hen proberen hebben. En 40% van de mensen geven toe dat ze lastig worden door de hoeveelheid tijd die hun partners op hun gsm’s spenderen.

Relaties werken in beide richtingen en vereisen constant werk en aandacht om belonend te zijn. Als een partner het gevoel heeft dat sociale media belangrijker zijn in het leven van hun partner dan zij, kan dat negatieve gevoelens tegenover de partner creëren en de tevredenheid in de relatie naar beneden halen.

De goede kant

Niet alles over de relatie tussen sociale media en relaties is negatief. Onderzoekers bij Pew Research Center zagen dat tieners zich meer verbonden voelen met hun partners door sociale media. In een ander onderzoek zagen onderzoekers dat 41% van de jongvolwassenen tussen de leeftijd van 18 en 29 ook aangaven dat ze zich dichter bij hun partners voelden door met hen te verbinden online.

Dus ondanks de duidelijke negatieve gevolgen van sociale media, is het duidelijk dat mensen het nuttig vinden om zich dichter bij elkaar te voelen. Communiceren via sociale media, commentaar geven en elkaars posts leuk vinden kan een manier zijn om affectie te tonen naar een andere persoon toe. Het is ook een manier om je deel te voelen van elkaars leven als een koppel elkaar niet zo vaak ziet door de locatie of persoonlijke redenen.

Een ander voordeel van sociale media op relaties is dat het single mensen helpt om zich verbonden te voelen. Één onderzoek wees aan dat online daten bijna alle andere vormen van het ontmoeten van partners voor heteroseksuele mensen in Amerika heeft vervangen. Mensen ontmoeten op dating apps in plaats van in cafés of clubs komt vaak voor bij jongere generaties en sociale media kunnen als een platform dienen waar mensen hun partners op ontmoeten.

Hoewel er dus wat gevaar komt kijken bij sociale media en het uitbouwen en voeden van een relatie, is er ook een grote positieve impact op het leven van mensen en de manier waarop ze verbinden met hun romantische partners en hen ontmoeten.

Vorig artikel Wat denken vrouwen tijdens seks?
Volgend artikel Hoe Gebruik Je Anal Beads?