Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Kun je verslaafd zijn aan liefde?

Kun je verslaafd zijn aan liefde?

Romantische liefde wordt vaak gezien als een soort van verslaving of zelfs ziekte. Het valt niet te betwijfelen dat er de hele tijd aan liefde en activiteiten met een geliefde gedacht wordt. Maar is zo’n aanhoudende bezigheid met een persoon altijd nadelig? Moet het gezien worden als een soort van verslaving, of kan het ook voordelig zijn aan het openbloeien van de partners?

Het Dispuut

“Liefdesverslaving” is net zoals “seksverslaving” een veel besproken term. De Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), gepubliceerd door de American Psychiatric Association; DSM-5, in 2013, verwijst naar deze fenomenen als “hyperseksualiteit”. De meest recente International Classification of Diseases van de Wereldgezondheidsorganisatie, ICD-10, verwijst hiernaar als “overmatige seksuele drang”.

Deze disputen uiten de complexiteit van het probleem. Ik geloof dat diepe romantische liefde geen verslaving is, ook al heeft het enkele kenmerken van een verslaving, zoals er de hele tijd mee bezig zijn. Toch zijn niet alle soorten obsessie schadelijk – als het deel uitmaakt van een bloeiend leven, is het voordelig en kan het niet als een verslaving gezien worden.

Hoe We Openbloeien

Diepgaande activiteiten zijn essentieel voor onze ontwikkeling en ons welzijn, oppervlakkige activiteiten hebben een minder grote impact op ons; instrumentele activiteiten worden uitgevoerd om tot een groter extern doel te komen; en wezenlijke activiteiten worden uitgevoerd omdat we ze waarderen en er over het algemeen van genieten.

We zien wezenlijke activiteiten meestal als positief, terwijl instrumentele activiteiten vaak gezien worden als een noodzakelijk kwaad – iets wat we niet willen doen, maar dat we moeten doen om ons doel te bereiken. Wezenlijke activiteiten vooral hebben een grote waarde als ze diepgaand zijn (maar kunnen ook destructief zijn als ze oppervlakkig of uitermate veel worden gedaan).

Wezenlijke activiteiten zijn cruciaal voor de aanwezigheid van diepgaande liefde op lange termijn (Ben-Ze’ev & Goussinsky, 2008).

Dit begrip van diepe tevredenheid is gerelateerd aan het begrip van het menselijk openbloeien (eudemonisme) van Aristoteles. Menselijk openbloeien is dynamisch en betekenisvolle wezenlijke activiteiten zijn de meest belangrijke (maar niet enige) elementen. Menselijk openbloeien is geen tijdelijke staat van oppervlakkig plezier; het omvat een langere periode van vervulling van onze natuurlijke capaciteiten. Het is de realisatie van iemands potentieel, tegenover hedonistisch welzijn, wat vluchtig plezier uitdrukt. Carol Ryff (Ryff, et. al., 2004) heeft meerdere onderzoeken die openbloeien met de voordelige impact op onze gezondheid – waaronder hogere immuniteit, resistentie tegen en herstel van ziekte; lager stressniveau; langere REM slaap (die geassocieerd wordt met diepe rust en dromen); en lagere niveaus voor de biomarkers geassocieerd met de ziekte van Alzheimer, osteoporose en artrose – samengebundeld.  

Is Bij Je Partner Willen Zijn een Obsessie?

Een obsessie, wat wordt gezien als het eerste symptoom van een verslaving, wordt gedefinieerd als “een hardnekkige zorgwekkende bezigheid met een vaak onredelijk idee of gevoel” (Merriam-Webster). De woorden zorgwekkend en onredelijk zijn hier cruciaal. Hardnekkige bezigheid met een idee of een persoon is op zich niet schadelijk – zo lang het je openbloeien niet schaadt. Aangezien diepe liefde een positieve bezigheid die het persoonlijk openbloeien van iemand verhoogd, vereist, kan het niet gezien worden als een obsessie, wat per definitie een negatieve ervaring is.

Om dit verder uit te leggen, denk dan aan de begrippen herhaling en te veel houden van.

Herhaling is een actie of gebeurtenis die regelmatig of periodiek terugkomt. In het menselijk gedrag, wordt herhaling vaak als iets negatief gezien, vooral als het lijkt alsof er geen extra waarde is door het meermaals herhalen van dezelfde woorden of actie. Inderdaad, herhaling genereert verveling en deactiveert menselijke capaciteit. Waarom moeten we mentale middelen verspillen aan repetitieve activiteiten?

Zijn er repetitieve activiteiten die toegevoegde waarde bieden aan de initiële activiteit? Veel menselijke capaciteiten – piano spelen, dansen, zwemmen – worden enkel behouden en zelfs verbeterd door herhaling. In dit geval, is de herhaalde activiteit waardevol – zonder zou de capaciteit verslechteren of zich niet ontwikkelen. (Vandaar het gezegde “Gebruik het of verlies het.”)

Een herhaalde activiteit kan schadelijk zijn als het te veel gedaan wordt of op een manier dat het andere grote openbloeiende activiteiten beschadigd. Als zo’n activiteit niet bijdraagt aan je ontwikkeling of openbloeien, bestaat de kans dat die verslavend wordt. Twee vaak voorkomende voorbeelden zijn seks en tv kijken.

In tegenstelling tot diepe liefde, die zich mettertijd ontwikkelt en je openbloeien verbetert, zijn strikt seksuele relaties vaak repetitief en bijna identiek op elk moment – daardoor kunnen ze meer verslavend worden.

Kunnen We Te Veel Houden Van Iemand?

Of liefde een verslaving is of niet, hangt ook af of houden van buitensporig kan zijn, of we te veel kunnen houden van iemand.

Dus, kan te veel houden van gevaarlijk zijn?

Een nuttig onderscheid om hier te maken, is tussen romantische intensiteit, wat de tijdelijke waarde van acute emoties uitdrukt, en romantische diepgang, wat de frequente acute gevallen van intense liefde over een lange periode, samen met levenservaringen die je openbloeien bevorderen. Diepgaande liefde is een motor van openbloeien, zodat zijn voordelen ook diep gaan. Net zoals we een auteur niet gaan beschuldigen van het feit dat zijn boek te diepgaand is, kunnen we een geliefde ook niet bekritiseren voor te diep lief te hebben. Het probleem van een schadelijke verslaving komt hier helemaal niet naar boven.

De wens om bij je geliefde te zijn, is begrijpbaar, omdat we in wezenlijke, betekenisvolle romantische activiteiten, de activiteit gewoon zo leuk vinden en er geen reden is waarom we ze niet opnieuw en opnieuw willen doen. Dit heeft ook betrekking op diepgaande wezenlijke activiteiten zoals schrijven of verven. Er is geen “juiste” frequentie om aan diepgaande wezenlijke activiteiten te doen; toch mogen zulke activiteiten je niet weerhouden om deel te nemen aan andere openbloeiende activiteiten.

Oppervlakkige activiteiten, zoals ongebonden seks en tv kijken, kunnen plezierig zijn hoewel ze niet bijdragen aan openbloeien op lange termijn. Maar als ze excessief gedaan worden, kunnen ze schadelijk worden, aangezien mensen eraan verslaafd kunnen worden terwijl ze andere bloeiende activiteiten links laten liggen. Romantische intensiteit, maar geen romantische diepgang, kan buitensporig zijn – de intense liefde van een geliefde, kan ervoor zorgen dat een partner niet ziet, of toegeeft, dat zijn gedrag tegenover haar vernederend is of dat hun relatie weinig kans heeft om op lange termijn te overleven.

Conclusie

Er is een duidelijke lijn tussen diep romantisch gedrag, wat deel uitmaakt van hoe we openbloeien, en het erg bekritiseerde fenomeen van “liefdesverslaving” of “seksverslaving”. Deze lijn is eerst en vooral gebaseerd op het verschil tussen diepe en oppervlakkige activiteiten. Het onderscheidende kenmerk van een verslaafde houding “is niet de intensiteit van de passie, maar de oppervlakkigheid,” zoals Peele en Brodsky verteld hebben in Love and Addiction.

Diep verliefd zijn, houdt in dat je veel verschillende bloeiende activiteiten onderneemt met je geliefde. Een seksverslaafde zijn beperkt je wereld tot een klein aantal repetitieve activiteiten. De repetitieve en oppervlakkige attitude in de seksuele ervaring van een seksverslaafde belemmerd zijn of haar persoonlijke ontwikkeling en openbloeien op een hoog niveau. Verliefd zijn kan geliefden helpen openbloeien op lange termijn. Seksverslaving verstoort andere activiteiten en heeft een negatieve impact op lange termijn.

In diepe liefde, is de wens om met iemand samen te zijn heel verschillend van de obsessieve nood en drijvende kracht van een verslaving.

Vorig artikel Hoeveel Knuffels Hebben Wij Per Dag Nodig?
Volgend artikel Onderzoek toon aan Dat Mannen Meer Seks Willen In De Winter!