Doorgaan naar inhoud
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
✓ Discreet verpakt en snel bezorgd
Wat is een Orgasmische Geboorte?

Wat is een Orgasmische Geboorte?

Een geboorte wordt vaak geassocieerd met ondraaglijke pijn, eindelozer arbeid en vlezige viezigheid. Maar wat als het plezierig, euforisch of zelfs… orgasmisch? Het is mogelijk en eigenlijk komt het zelfs meer voor dan je denkt.

Lekker klaarkomen tijdens de bevalling

Orgasmische geboorte is een plezierige, intieme en lonende geboorte ervaring die soms kan uitmonden in een orgasme. Tijdens een natuurlijke geboorte, maakt de baby contact met de g-spot en het vaginale kanaal, wat voor plezierige gevoelens kan zorgen. Sommige geboortegevers zeggen dat masturbatie “de scherpe kantjes” van weeën kan halen in plaats van naar pijnstillers te grijpen.

Orgasmische geboorte kan ook veroorzaakt worden door een grote golf aan het hormoon oxytocine, wat natuurlijk vrijkomt tijdens geboorte en seks. Oxytocine helpt ook om de pijngrens significant te verhogen. In theorie kan een geboortegever op de natuurlijke golf van oxytocine voor een leukere geboorte ervaring. Als een dokter weeën opwekt, gebruiken ze het middel pitocine, een synthetische versie van oxytocine dat je lichaam weeën helpt produceren.

Over het algemeen, gaat een orgasmische geboorte minder over seksueel plezier halen uit de bevalling en meer over de geboorte ervaring als een erotische, plezierige, intieme en krachtige ervaring.

Voor de duidelijkheid, niet iedereen zal een orgasmische geboorte kunnen bereiken. Sommige geboorteverhalen kunnen zelfs traumatisch zijn voor sommige mensen. Geen orgasmische geboorte kunnen bereiken betekent niet dat je iets fout hebt gedaan – je hebt gewoon een andere en volledig geldige ervaring dan iemand anders.

 Er zijn veel manieren om een orgasmische geboorte te ervaren

In de documentaire Orgasmic Birth: The Best-Kept Secret, delen 11 moeders hun intieme geboorteverhalen om de wereld te tonen dat orgasmische geboorte zeker mogelijk is. Één koppel wordt al kussend en strelend getoond tijdens elke wee. Één vrouw zegt in de documentaire dat ze langdurige orgasmes had terwijl ze haar zoon op de wereld zette in een geboortebad.

Kussen, knuffelen of stimulatie van de clitoris kan voor grote afleiding zorgen tijdens weeën

De 11 koppels in de documentaire gebruiken de geboorte ervaring om de intimiteit in hun relatie te versterken. Daarbij deelt één vrouw, een overlever van seksuele aanranding en incest, dat het ervaren van orgasmische geboorte haar heeft geholpen om het seksuele trauma te genezen. Zij en haar echtgenoot waren voorbereid op potentieel triggerende gevoelens, en op het einde waren ze beide opgelucht dat hun natuurlijke thuisgeboorte intiem en plezierig was.

Daarbij komt dat een onderzoek uit 2016 door Channel Mum and The Positive Birth Movement aantoont dat 6% van de vrouwen reeds een orgasmische geboorte hebben ervaren, hoewel de statistieken geen rekening houden met de ratio van orgasmische geboortes bij gender-diverse mensen. Orgasmische geboorte vereist meestal wat voorbereiding, maar sommige mensen geven aan dat orgasmes tijdens de geboorte hen verrasten.

Hoe krijg je een orgasmische geboorte?

De Orgasmic Birth Movement, geleid door doula trainer Debra Pascali-Bonaro, bekritiseerd vaak de moderne ziekenhuisgeboorte praktijken. “Jammer genoeg zorgt ons huidig model van steriele geboortes er vaak voor dat veel mensen geen plezier kunnen ervaren,” vertelde Pascali-Bonaro aan Dame. Volgens het panel van experten, dokters en vroedvrouwen die in de Orgasmic Birth documentaire komen, kunnen praktijken zoals weeën opwekkende middelen met pitocine, noodkeizersnedes en epidurale injecties leiden tot onnodige traumatische ervaringen voor geboortegevers.

De mogelijkheid om een orgasmische geboorte te hebben hangt af van omgevingsfactoren. Pascali-Bonaro vraagt zich af “Zou je je comfortabel genoeg voelen om seks te hebben in een ziekenhuis?” We moeten het normaal vinden om in de juiste gemoedstoestand te zijn om te bevallen, net zoals we in de mood moeten zijn om goede seks te hebben.

Rondlopen tijdens de bevalling of van positie veranderen kan ook de bevallingstijd verminderen en pijn van de weeën verminderen. Sommige mensen geven de voorkeur aan een thuisgeboorte om één simpele reden: je kan rondlopen, van positie veranderen, volledig naakt zijn, zo luid als je wil roepen – allemaal in de privacy van je eigen huis. Sommige doula’s beweren ook dat bevallen in warm water de pijn van de weeën aanzienlijk kan verminderen. Sommige mensen hebben niet de luxe om een thuis of watergeboorte te hebben, of hun zwangerschap heeft een te hoog risico, maar kleine aanpassingen, zoals het licht dimmen, kan een groot verschil maken in een ziekenhuis.

Voorbereiding is een ander belangrijk deel van een orgasmische geboorte. Als je een partner hebt die je ondersteunt tijdens de geboorte, kan je je voorbereiden op gevoelens bij elke stap door klassen bij te wonen. Kussen, knuffelen of stimulatie van de clitoris kan voor grote afleidingen zorgen tijdens weeën. Erotische stimulatie kan er zelfs voor zorgen dat je brein deze gevoelens als plezier registreert in plaats van pijn.

Als je vertrouwt op vrienden en familie om je tijdens je geboorte te begeleiden, oefen dan tijdens je zwangerschap op intieme aanrakingen. Dit kan gaan over onder andere handen vasthouden, over je dijen wrijven of je lage rug masseren zijn. De fysieke aanraking van de person die je begeleidt gewoon worden, maakt een wereld van verschil als je in zo’n krachtige en kwetsbare positie bent tijdens de geboorte.

Kan je in het ziekenhuis een orgasmische geboorte hebben?

Gelukkig is het mogelijk om overal een orgasmische geboorte te hebben. “Als je je voorbereidt op een orgasmische geboorte in een ziekenhuis, is er een beetje meer werk dat je moet doen om de juiste sfeer te creëren die je privacy en veiligheid biedt,” zegt Pascali-Bonaro. Deze intieme sfeer is cruciaal voor het opwekken van oxytocine, en je ondersteunend team tijdens je geboorte moet weten wat je noden zijn voor je naar het ziekenhuis gaat.

Nogmaals, de mogelijkheid om rond te lopen, van positie veranderen en orgasmegeluiden kan uitlaten is absoluut cruciaal in het hebben van een orgasmische geboorte. Tijdens het kronen – de fase van de geboorte waarin het hoofdje van de baby door de vaginale opening komt – kiezen sommige geboortegevers ervoor om op te staan en de zwaartekracht hen te laten helpen om de baby er volledig uit te trekken.

Als je je voorbereidt op een geboorte in het ziekenhuis, is jouw comfort de topprioriteit. Laat je medisch team weten dat jij en je partner het plan hebben om te kussen, elkaar te masseren en stimulatie van de clitoris willen uitvoeren om ongemak te verminderen. Bedenk een safeword dat je partner kan gebruiken om aan te geven dat je extra privacy nodig hebt.

Een nieuwe manier om over geboorte na te denken

Ongeacht of je een volledig O bereikt of niet, geeft een orgasmische geboorte ons een nieuwe kijk op de geboorte ervaring. “Orgasmische geboorte biedt een gevoel van voltooiing, uitbreiding en kracht die diegene die het ervaren in alle aspecten van het ouderschap, relaties en het leven,” zegt Pascali-Bonaro. Je hebt recht op je plezier, intimiteit en kracht doorheen elk deel van het proces van de geboorte.

Inspiratie nodig? Zoek niet verder!

Vorig artikel Hoe Beïnvloedt de Stress Van De Feestdagen Jouw Seksleven?
Volgend artikel Beste Seksspeeltjes Voor Onder Water